Kuchyně

Kuchyně

S rozvojem lidské kultury a techniky docházelo k postupným změnám i ve vzhledu kuchyně. Její funkce se však s časem nezměnila a stále slouží primárně k přípravě pokrmů. Až do 18. století bylo typické, že se v domácnosti vařilo na otevřeném ohni, což se s nástupem průmyslové revoluce změnilo. V první kuchyně byly jen nejbližší místa kolem ohniště, které bylo často umístěno v centru obydlí (stanu, týpí atd). Ve starověkém Řecku byly budovy stavěny s centrálním prostorem, okolo kterého byly postaveny místnosti. Nádvoří sloužilo jako jídelna a případně i jako kuchyně. Pokud byla kuchyně umístěna v místnosti, často se nacházela vedle koupelny, aby bylo využito teplo z ohně v kuchyni pro vyhřívání obou místností. V antickém Římě bylo zvykem, že malé domy neměly svojí vlastní kuchyni, ale ve městě existovaly velké veřejné kuchyně. U některých se nacházely přenosné měděné sporáky. Majetní obyvatelé měli poměrně dobře zařízenou výbavu kuchyně, která byla často oddělena od hlavního obydlí z důvodů znečištění kouřem, a v kuchyni zpravidla pracovali otroci.
Zdroj: Wikipedia

Reference
Přednosti systémů RODA
  • Systémy RODA jsou přímotopná zařízení a proto nepotřebují nákladnou a složitou kotelnu.
  • Systém RODA vyrábí teplo tam, kde se využívá. Odstraňuje tak ztráty velkých zdrojů a rozvodů.
  • Systémy RODA nevyžadují žádnou obsluhu.
  • Kontrolu systémů RODA se doporučuje provádět jenom jednou za rok.
  • Systémy RODA jsou zavěšeny pod stropem, čímž nezabírají prostor a jsou současně chráněny proti eventuálnímu poškození.
  • Teplo produkované systémy RODA je takřka okamžitě k dispozici bez dlouhých nabíhacích časů.
  • Sálavé systémy RODA umožňují snížení absolutní teploty v hale o 3 - 4°C, aniž by to člověk vnímal jako nepříjemné. Tím se ušetří cca 25% energie.